Τετάρτη 4 Απριλίου 2018


Διαθεματικό πρότζεκτ για το καλλιτεχνικό ρεύμα Μπαρόκ


Φύλλο Εργασίας  (για το μάθημα της μουσικής)
 Β και Γ Γυμνασίου
 (εργαστείτε στο wiki της τάξης σας)

Φανταστείτε πως ζείτε στην πόλη Δρέσδη της Γερμανίας στις αρχές του 18ου αιώνα (εποχή που επικρατεί ο καλλιτεχνικός ρυθμός Μπαρόκ)
                     Είστε μέλος της χορωδίας/ορχήστρας της πόλης:

·         Βρείτε από το χάρτη με τα αξιοθέατα της πόλης ένα μέρος (εκκλησία, παλάτι, θέατρο) που θα μπορούσατε να τραγουδάτε ή να παίζετε τη μουσική σας.  Εναλλακτικά  επισκεφτείτε τη σελίδα die Welt του μαθήματος των Γερμανικών.
·         Ποιο όργανο θα μπορούσατε να παίζετε ή ποια φωνή θα τραγουδούσατε;   Για να απαντήστε ακολουθήστε το σύνδεσμο www.baroque-music.com 
·         Τι θα φορούσατε και πώς θα είχατε χτενισμένα τα μαλλιά σας; (περιηγηθείτε ελεύθερα στο διαδίκτυο και εντοπίστε φωτογραφικό υλικό και εικόνες της εποχής           μπαρόκ που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τα στοιχεία που χρειάζεστε).

 Ακούστε το πρώτο αρχείο ήχου:  πρόκειται για ένα χορικό (ύμνο της προτεσταντικής εκκλησίας) του συνθέτη J.S. Bach  από το έργο «Κατά Ματθαίον Πάθη». Παράλληλα μελετήστε την παρτιτούρα που σας έχει δοθεί στην τάξη.
·         Σε ποια γλώσσα θα μιλούσατε-τραγουδούσατε;
·         Ποιο θα ήταν το θρήσκευμά σας;
·         Ψάξτε πληροφορίες για το chorale (χορικό) και τα χαρακτηριστικά του ύφος του από την παρακάτω ιστοσελίδα:        http://users.uoa.gr/~foulias/txtf/Bach_choraele_I.htm
·         Μελετήστε το περιεχόμενο του κειμένου με τη βοήθεια του καθηγητή σας των Γερμανικών.
·         Ποια τα χαρακτηριστικά της μουσικής που ακούσατε; Πώς νιώσατε ακούγοντάς το;
·         Τι όργανα το συνοδεύουν;
·         Μπορείτε να εντοπίσετε ομοιότητες και διαφορές ύφους σε σχέση με το δεύτερο αποθηκευμένο κομμάτι: «Εισαγωγή από τη μουσική των βασιλικών           πυροτεχνημάτων» του Handel, επίσης της εποχής μπαρόκ;  Πώς εξηγούνται οι διαφορές;
·         Επισκεφτείτε τη σελίδα : παλέτα  Τι παρατηρείτε, υπάρχουν ομοιότητες στο στυλ της μουσικής μπαρόκ με την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική ή τη ζωγραφική;

     Η μέρα της συναυλίας πλησιάζει… Ως μέλη της χορωδίας πρέπει να κάνετε πρόβες. Χωριστείτε σε ομάδες, ανάλογα με την έκταση τη φωνή σας και εξασκηθείτε μέσω της εφαρμογής   http://www.choralia.net/mp3catalogue.htm  βρίσκοντας από τον ηλεκτρονικό κατάλογο το συνθέτη και το έργο που σας ενδιαφέρει. Με την εφαρμογή αυτή μπορείτε να απομονώσετε και να μελετήσετε το δικό σας μουσικό μέρος. Μόλις νιώσετε σίγουροι επιχειρήσετε να τραγουδήσετε και με τις υπόλοιπες φωνές.

     Τώρα πια είστε έτοιμοι για τη συναυλία!

     Συγκεντρώστε όλο το υλικό σας σε ένα αρχείο word. Αποθηκεύστε το στον υποφάκελο" σημειώσεις μαθητών" που έχει δημιουργηθεί στο φάκελο "Μουσική" στο wiki. Προσθέστε δικά σας σχόλια, ή ό,τι άλλο επιθυμείτε εσείς στις σελίδες. Τέλος, αποφασίστε μόνοι σας πώς θα επιθυμούσατε να παρουσιάσετε την εργασία σας στην τάξη.



Καλή επιτυχία!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου