Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Και εγένετο...μπλουζ

 

Φύλλο Εργασίας  (1η διδακτική ώρα)

 Α Λυκείου, Γ Γυμνασίου


Κατά τον 18ο αιώνα μετακινήθηκαν από την Αφρική στην Αμερική χιλιάδες άνθρωποι, ως σκλάβοι των ευρωπαίων αποίκων της Αμερικής. Για αυτούς τους Αφρικανούς η ζωή έγινε ένας εφιάλτης…..
Το τραγούδι αποτέλεσε για τους ανθρώπους αυτούς ένα είδος παρηγοριάς. Δανειζόμενοι στοιχεία από τη μουσική των λευκών αποίκων και μέσα από την επαφή τους με τα ντόπια ακούσματα, διαμόρφωσαν το δικό τους ιδιαίτερο μουσικό ιδίωμα. Στα περισσότερα τραγούδια εκφράζεται η δυστυχία που νιώθουν, ενώ το ύφος είναι έντονα συναισθηματικό και μελαγχολικό. Συνήθως τραγουδούσαν την ώρα της δουλειάς στα χωράφια, αλλά και στις εκκλησίες, αφού δεν επιτρεπόταν καμιά μορφή διασκέδασης. Με την απελευθέρωσή τους διαμορφώθηκε το μουσικό ιδίωμα που σήμερα ονομάζουμε «blues».

Λαμβάνοντας υπόψη σας τα παραπάνω στοιχεία ανοίξτε το παρακάτω βίντεο που θα βρείτε αποθηκευμένο στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας και ακούστε προσεκτικά το τραγούδι που σας έχει δοθεί.



Συζητήστε για λίγο σχετικά με το ύφος του κομματιού και τα συναισθήματα που σας προκαλούνται κατά την ακρόαση. Στη συνέχεια προσπαθήστε να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:

Για τη μουσική:
  • ·         Ποια όργανα χρησιμοποιούνται;
  • ·         Ποιος ο ρυθμός και το μέτρο του κομματιού;
  • ·         Υπάρχει το στοιχείου του αυτοσχεδιασμού;
  • ·         Επαναλαμβάνονται κάποιες μουσικές φράσεις, νότες και κάποιες συγχορδίες;


Για τους στίχους και το περιεχόμενο εντοπίστε:
  • ·         Υπάρχει επανάληψη των στίχων;
  • ·         Χρησιμοποιείται η αγγλική γλώσσα ή κάποια ιδιώματα;
  • ·         Ποιο το περιεχόμενο και το ύφος του τραγουδιού;


Βοηθητικά για τους στίχους των κομματιών και τη μετάφρασή τους, αν αυτό καταστεί αναγκαίο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο http://www.lyrics.com σε συνδυασμό με το google translate.

Ανοίξτε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου όπως το google docs. Κρατήστε σημειώσεις με τα συμπεράσματα της διερεύνησής σας σε έναν πίνακα, προκειμένου να παρουσιάσετε τα πορίσματα της εργασίας σας στην ολομέλεια. Αποθηκεύστε τη δουλειά σας στο google drive για να μπορέσετε να κάνετε κοινή χρήση του πίνακα με τις υπόλοιπες ομάδες.

Χρόνος ομαδικής εργασίας: 20 λεπτά.

Φύλλο Εργασίας (2η διδακτική ώρα)


Ανατρέξτε στο φύλλο εργασίας της πρώτης διδακτικής ώρας και ξαναδιαβάστε τις σημειώσεις σας.
Ακολουθήστε τον σύνδεσμο: http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/1407. Πρόκειται για μια εφαρμογή που θα σας επιτρέψει να κάνετε απλούς μελωδικούς αυτοσχεδιασμούς στη μπλουζ μουσική. Φτιάξτε μια δωδεκάμετρη σύνθεση λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που συγκεντρώσατε στο προηγούμενο μάθημα. Στη συνέχεια αφού αποθηκεύσετε τη δουλειά σας, ορίστε κάποιον εκπρόσωπο και παρουσιάστε τα συμπεράσματα και τη σύνθεσή σας στην ολομέλεια.

Χρόνος ομαδικής εργασίας: 20 λεπτά.

Χρόνος προφορικής παρουσίασης: 5 λεπτά η κάθε ομάδα και 5 λεπτά τελική συζήτηση-συμπεράσματα.


Καλή επιτυχία!!!  ♫

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου